fredag den 22. november 2019

Anmeldelse: Grønne fingre søges af Annika Estassy

Denne anmeldelse er for Palatium Books.


  • Titel: Grønne fingre søges
  • Forfatter: Annika Estassy
  • Sprog: Dansk
  • Antal sider: 307
  • Genre: Roman
  • Originalsprog: Svensk
  • Originaltitel: Gröna fingar sökes
  • Forlag: Palatium books
  • Oversætter: Rane Rørdam Knudsen
  • Udkom på dansk: 2019
  • Læst: November 2019
  • Bedømmelse: ❤️❤️❤️❤️

Bagsiden af bogen:

I det nordlige Sverige, hvor der er koldt det meste af året, er det ikke en frodig kolonihave, man ser for sig som det første. Alligevel er den ældre dame Agnes´ kolonihave blevet udvalgt til at skulle portrætteres i tv. Det er en stor begivenhed i den lille by og særligt i kolonihaveforeningen. Men Agens har et problem. Selvom det er sommer, har hun ikke kræfter til at holde haven smuk, sønnen i USA er ikke til meget hjælp. Det hjælper heller ikke, at hun er kommet til at sige ja til at passe sin nabos temperamentsfulde kakadue, mens han rejser Jorden rundt.

Mange kilometer sydpå uden for Stockholm bor Leyla med sin mand Johan og deres seksårig søn Hugo. Johan komme til at gå over stregen i et af sine raseriudbrud, og Leyla beslutter sig for at rejse væk sammen med Hugo. Hun besvarer en annonce, der tilbyder ophold i en kolonihave mod pasning af haven, og havner i Agens´ kolonihave. I løbet af sommeren finder Leyla den pause, hun har haft brug form men hverdagen venter for enden af ferie, og Lela er nødt til at tage stilling til, hvad der skal ske.

Også Agnes skal træffe afgørende beslutninger, men af en helt anden årsag. Agnes synes egentlig, at de fleste andre mennesker er irriterende men af en eller anden grund virker Leyla interessant. Leyla er meget lukket omkring sit privatliv, men måske kan Agnes´ erfaringer hjælpe hende?

Grønne fingre søges er en fortælling om at være udsat, men også om venskab, livsklogskab og en kolonihaves helende kraft


Min anmeldelse:

Endnu en svensk feelgood roman oversat til dansk. Denne gang er vi i det nordlige Sverige. Vi begynder i Stockholm, hvor vi møder vi Leyla, hendes seksårige søn Hugo, hendes mand Johan, hendes veninde Elli og dennes datter Stella samt Leylas far, Nasim.
Leyla oplever at hendes mand er begyndt at blive meget aggressiv og slår hende. Hun er flov over at indrømme at hun bliver slået, og da hun efter et voldsomt raseriudbrud fra manden flygter hjem til hendes far, kan hun ikke får sig selv til at indrømme hvad der sker indenfor huset fire vægge. Selvom hun kan se på hendes far at han har gættet det.

Det er lige blevet sommerferie og hun vil gøre alt for at Hugo får en god ferie med dejlige minder, derfor går hun ind på Blocket (ala den blå avis i DK) og ved et tilfælde falder hun over en annonce, hvor en kvinde der søger hjælp til hendes kolonihave. Med is i maven besvarer hun annoncen, for hvad nu hvis, det ikke er en ægte annonce?

Agnes bor i Måneby og er blevet overtalt af sin unge nabo til at passe hans Kakadue, Arthur. Meningen var et par uger, men nu er der gået flere måneder. Jeg som læser kan dog mærke hvordan Agnes alligevel nyde hans selskab.
Hun kæmper med kræft og går til behandling, hun har endnu ikke fået taget sig sammen til at fortælle hendes søn om det. Han bor i USA, og hun havde sådan glædet sig til at han skulle komme hjem på sommerferie, så hun kunne fortælle ham om sygdommen, men desværre må han aflyse grundet arbejdet.

Det er meget tydeligt at Agens til at begynde med ikke er helt tryg ved hendes beslutning, men da hun ser Leylas blå mærke i panden og hvor indesluttet Hugo er beslutter hun sig for at lade dem flytte ind og hurtigt fornemmer man hvor glad hun bliver for Leyla og Hugo.

Bogen er fyldt med en del glæde og hygge, men tager også fat i nogle meget tunge og svære emner, som kræft og vold i hjemmet.
Jeg synes det hele er skrevet på en sober og pæn måde. Til tider er det hårdt at læse. Dog mærker man tydelig at Leyla bliver stærkere og stærkere igennem bogen og står heldigvis fast i at ville skilles.
Viggo, en ven til Agnes kommer ind lige i rette øjeblik til at bygge bro mellem Leyla og Hugo, da han i den grad har trukket sig ind i sig selv efter at have set hvad hans far har gjort ved hans mor. Men det er også tydeligt at Hugo stadig elsker hans far.
Og jeg håber at venskabet med Viggo stille vil forandre sig fra venskab til kærlighed.

Bogen er skrevet i et letlæselig sprog, til tider lidt langtrukkende, men alligevel sød. Og bare ud fra titlen er man slet ikke i tvivl om at det handler om hus og have. 

Jeg kan varmt anbefale denne søde sommerhistorie der blandt andet handler om gamle og nye venskaber, der blomstre op som tiden går. 

Jeg vil give fire ❤️❤️❤️❤️ ud af fem for denne sommerhistorie, den er lige til at tage med på ferien.


Om forfatteren:

Annika Estassy er født i Frankrig, men har boet i Sverige i 40 år, hvor hun blandt andet har arbejdet i filmbranchen. Hun bor nu igen i Frankrig i Cerbére med mand og hund. Siden 2018 har hun været forfatter på fuldtid og debuterede i 2013. Grønne fingre søges er hendes fjerde bog og den femte roman udkommer hos Norsteds i 2019.




Tak til Palatium Books for dette anmeldereksemplar 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar